Sinds sociale media ons bestaan binnen gekomen zijn maakt iedere gebruiker van die media zijn persoonlijke leven openbaar. Iedereen vult zijn TIJDLIJN in om de anderen te tonen waar men zich bevindt, wat men doet of wat men LEUK! ????????vindt. Er zijn kunstenaars die altijd al hun eigen bestaan als uitgangspunt voor hun werk nemen en daarin een visie over zichzelf en de wereld weergeven. Lang voordat de sociale media hun intrede deden. Voor hen is de Tijdlijn een constante in hun werk.
Deelnemende kunstenaars
C.A. Wertheim, Koen Ebeling Koning, Margreet Bouman en Pieter Kusters.
Keuze van Maarten, galerie-assistent
Lees het prachtige verhaal dat Maarten schreef over C.A. Wertheim en het kunstwerk The Hand of God (the artist in her studio nr. 3)
Interviews met deelnemende kunstenaars
• C.A. Wertheim
• Koen Ebeling Koning
• Margreet Bouman
• Pieter Kusters
Het werk van C.A. Wertheim bestaat voornamelijk uit zelfportretten, gemaakt van allerlei soorten materialen in de meest uiteenlopende stijlen. Dat levert verrassend speelse collages op, die niet alleen iets zeggen over de kunstenaar zelf maar ook over de wereld om haar heen.
————————
Koen Ebeling Koning maakt schilderijen, vaak groot van formaat, naar aanleiding van foto’s die hij soms uitwerkt in tekeningen. Hijzelf is vaak het onderwerp, geplaatst in een herkenbare omgeving: het atelier, een voetbal dug-out, de keuken, een slaapkamer. Hij geeft zich geconcentreerd over aan een handeling: kijken, lezen, slapen, schilderen. Zelf zegt hij: ‘Ik maak zelfportretten, niet om mijn ego te tonen maar om tentoon te stellen’.
————————
Vanaf de jaren 80 vormt het werk van Margreet Bouman één geheel. Vanaf die tijd is zijzelf daarin aanwezig. Aanvankelijk als persoon, later bijna uitsluitend als portret. Het gaat haar niet om uiterlijke gelijkenis of een registratie van het voorkomen. Ze doet geen moeite de portretten te laten lijken. Zo eenduidig als het onderwerp is zo divers zijn de verschillende technieken, zoals (grote) schilderijen, tekeningen, collages en grafiek. De afgelopen jaren is de nadruk meer komen te liggen op werk op papier met waterverf.
————————
In het werk van Pieter Kusters buitelen de zelfportretten over elkaar heen. Vaak verhalend, ironisch en vol zelfspot. ‘Mannelijk heldhaftigheid wordt belachelijk gemaakt op zo’n manier dat die belachelijkheid zelf iets heldhaftigst krijgt’ (Pam Emmerik) Zelfportretten in keramiek, olieverf en aquarel. Pieter Kusters neemt lichtvoetigheid zeer serieus.