een tentoonstelling met werk van Ronald de Ceuster, Chr. Paul Damsté, Cor van Dijk, Jan Willem Henssen en Frans Verheij.
In andere woorden: een mooie verzameling van oude bekenden en nieuwe gezichten voor de galerie. Ze zijn heel verschillende kunstenaars, die veel meer raakvlakken hebben dan misschien op het eerste gezicht opvalt. Een belangrijke overeenkomst is de grote concentratie waarmee elk van hen werkt. U zou het strengheid kunnen noemen, maar dan gaat u voorbij aan de speelsheid en avontuurlijkheid. Met zoveel vastberadenheid en focus kan uit iets kleins iets veel groters ontstaan: wasknijpers vormen samen een reliëf, verflaag na verflaag een zeelucht. Of een constructie wordt juist tot zijn essentie uitgekleed, waardoor de spanning en de kracht in de vorm benadrukt wordt. Ook dát is natuurlijk aandacht voor het detail. Maar nooit wordt het kleinste beginnetje – het eerste vonkje – aan het zicht onttrokken. Zo nodigen de kunstenaars u uit om net zo aandachtig te kijken als zij hebben gewerkt.
Praktische informatie
Vanwege de coronasituatie is er geen opening. De galerie kan op afspraak bezocht worden op vrijdag-, zondag- en maandagmiddagen, van 14.30 tot 17.00 uur. Per keer kunnen we één tot en met vier gasten ontvangen, die tot hetzelfde gezelschap behoren. Er is voldoende ruimte om anderhalve meter afstand te houden. Een afspraak maken kan door te bellen naar 0314 38 18 08 of te mailen naar info@espaceenny.nl.
Op de zaterdag vóór Pasen (3 april), de paasdagen (4 en 5 april) zijn verschillende kunstenaars aanwezig om met u in gesprek te gaan over hun werk. Met Pasen zijn we geopend van 14.00 tot 17.00 uur.
De installaties en assemblages van Ronald de Ceuster staan niet op zichzelf. De ruimte kan net zo van belang zijn als het kunstwerk: alles doet er toe. Zo ook kan het restmateriaal van even belangrijk zijn als het werk zelf. Het gaat hem niet zozeer om het maken van een afgerond beeld, maar om het oproepen van de beleving van het maakproces.
Christiaan Paul Damsté toont schilderijen uit de jaren 1980-1990. Opvallend is de heldere onderlinge ordening van gekleurde vlakken en de strenge structuur van de compositie van begrensde vlakken. Er is een evenwicht tussen het licht en de kleurintensiteit. In 1994 werd dit werk tentoongesteld in de tentoonstelling Dimensie kleur van Gemeentemuseum Arnhem (nu Museum Arnhem).
Destalen sculpturen van Cor van Dijk zijn gebaseerd op geometrische figuren. Wiskundige principes en reeksen vormen de basis van zijn werk. In 2004 werd hij bekroond met de Jacob Hartogprijs. Het juryrapport vermeldt onder meer dat zijn beelden ontroeren, en teder en poëtisch kunnen zijn. Van voren gezien lijken zijn sculpturen eenvoudig, maar door ze uit andere hoeken te bekijken, geven ze steeds meer prijs van hun complexiteit.
Jan Willem Henssen heeft een jarenlange achtergrond in architectuur, interieurontwerp en productontwikkeling. Sinds een aantal jaren maakt hij met behulp van de computer geometrisch-abstracte ontwerpen. Het uitgangspunt is de getallenreeks van Fibonacci en het daaraan gerelateerde getal Phi. Op basis hiervan worden onder meer de kantelingen en de kleuren bepaald, en daarmee de compositie.
Frans Verheij houdt van water, lucht en verf: hoe zij allemaal veranderen door licht en beweging. Hij slaat die beelden – die indrukken – op en koestert ze. Die beelden zijn op een gegeven moment zo duidelijk dat ze geschilderd móéten worden. Tijdens het schilderen ontstaan ook weer nieuwe beelden die soms direct, soms later, of zelfs veel later geschilderd worden.