Ronald Zuurmond (1964, Tilburg) schildert landschappen, stillevens en (zelf)portretten. Het schilderen is een langdurig proces van laag over laag opbrengen van verf, rechtstreeks vanuit de tube of dik aangebracht met een kwast. Vervolgens schuurt en schraapt Zuurmond delen van de verf er weer af. Kijken en het beeld onderzoeken. En weer kijken en er aan werken net zolang totdat er een evenwicht ontstaat en het werk zich laat zien.
Zuurmond vertelde dat hij begint met schilderen en lang niet altijd weet wat hij gaat schilderen of wat het moet worden. Voorwerpen van alledag die door gebruik en tijd zijn aangetast en onaanzienlijk zijn geworden, spelen een rol in zijn geschilderde wereld. In zijn atelier – zijn werkplaats staan die dingen die aanleiding zijn om te schilderen. Bananenschillen, propjes, ballonnetjes. Zuurmond ziet ze, schikt ze en als het uitkomt gebruikt hij ze. Al werkend ‘herinnert’ hij zich.
Ronald Zuurmond studeerde cultuursociologie in Tilburg, waar hij nog steeds woont en werkt. Na zijn afstuderen in 1991 ging hij naar de kunstacademie. Na een jaar verliet hij de academie en volgde lessen bij Jan Beutener (geb.1932), een van de Nederlandse hyperrealisten. In 2001 won hij de Philip Morrisprijs voor beeldende kunst. In 2003 de Jeanne Oosting Award for Oilpainting.